Fler bilder från Norrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss

Just nu kan du nå oss på följande sätt:
Göm
Starta ny chatt

Fordon och transport

Fordons- och transportprogrammet vänder sig till dig som är tekniskt intresserad och vill meka med fordon och motorer. Programmet passar även dig som vill arbeta med logistik eller som yrkesförare. Inom båda inriktningarna kommer du att arbeta både praktiskt med händerna och mycket med datorer. Du kan välja till kurser för att uppnå grundläggande behörighet för högskola.

Fordon och transport Rodengymnasiet
Redan under praktiken märker vi att vi kommer få jobb direkt när vi är klara med gymnasiet.
- Daniel & Oliver

Det första året är gemensamt för alla som sökt till fordons- och transportprogrammet och du får då breda kunskaper om motordrivna fordon. Alla yrken inom fordons- och transportbranschen utmärker sig av snabb teknisk utveckling. Det leder till en mer specialiserad och datoriserad utrustning. Under utbildningen får du kunskap i de dataprogram som krävs för din inriktning. Du får även god kunskap i engelska inom fordons- och transportprogrammet, då handböcker, felsökningssystem och serviceinstruktioner oftast är engelska.

Personbilsinriktningen läser du elektronik, service, underhåll, karosseri och inredning. Du lär dig det du behöver för att kunna arbeta som mekaniker med service, underhåll och reparationer av personbilar.

Transportinriktningen utbildar dig till yrkesförare genom att lära dig köra, lasta, lossa och hantera gods. Du lär dig också att använda den kommunikationsutrustning som transportfordon har, samt att utföra enklare reparationer. Under utbildningen har du möjlighet att ta körkort för bil, tung lastbil och släp och att få Transportstyrelsens yrkeskompetensbevis, allt för att du ska kunna börja jobba så fort som möjligt efter studenten.

Under minst 15 veckor kommer du vara ute på en arbetsplats och få användning av det du lärt dig i skolan. Du får vara ute på till exempel verkstäder för bilar och maskiner, på transportföretag och på andra arbetsplatser inom fordonsbranschen.

Efter din examen kan du direkt börja arbeta som till exempel lastbilsförare, personbilsmekaniker, terminalarbetare, bilskadereparatör eller reservdelsspecialist. Vill du läsa vidare efter studenten kan du gå Yrkeshögskola. Om du väljer till kurser för grundläggande behörighet kan du även läsa på universitetet.                            

Poängplan i korthet

Gymnasiegemensamma ämnen

600 p

 

Programgemensamma karaktärsämnen

400 p

 

Individuellt val

200 p

 

Gymnasiearbete

100 p

 

Inriktning Personbil

500 p

 

- Programfördjupning

700 p

 

Inriktning Transport

500 p

 

- Programfördjupning

700 p

 
×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.