Fler bilder från Norrtälje
#mittnorrtälje

Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre. Läs mer om cookies.  

Skolval

Du som har barn som ska börja i förskoleklass eller årskurs 7 får här allmän information om skolvalet, fördelning av platser, vårdnadshavare som bor på olika adresser, hur skolskjuts kan påverka och information om inloggning till e-tjänsten.

Pojkar i bibliotek

Important information/Viktig information

Those who have an english version of "e-tjänsten" for guardians are at the moment unable to see which school your child has been accepted into. Please alter the language settings, so that you can accept your offer.

Du som har engelsk version av e-tjänsten för vårdnadshavare kan för närvarande inte besvara ett skolerbjudande. Byt språk till svenska i inställningarna så kommer ditt erbjudande att synas. 

 

Vilka ska jag göra ett skolval?

Alla får en plats i en kommunal skola, men har rätt att välja

Skolvalsperioden äger rum i början av det år ditt barn ska börja i förskoleklass eller årskurs 7. Sista dag att göra skolval var 24 januari.

I Norrtälje kommun kan du som vårdnadshavare tillsammans med ditt barn önska den grundskola som ni tycker passar bäst och du kan välja fritt bland kommunala och fristående skolor. Om du inte gör något val har ditt barn en garanterad plats på en kommunal skola enligt närhetsprincipen, så kallad placeringsskola.

Du som har ett barn som ska börja i förskoleklass eller i årskurs 7 kommer att få hem ett brev i början av januari och där finns information om vilken kommunal skola ditt barn tillhör enligt närhetsprincipen samt tidplan med viktiga datum. Är du nöjd med din placeringsskola behöver du alltså inte göra något mer.

Om du vill önska en annan skola måste du logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare och önska en annan skola, du kan göra två val som du lägger i prioriteringsordning. 

Är det så att ditt barn går i årskurs 6 på en skola som har högstadium kommer barnet automatiskt att placeras i årskurs 7 i den skolan. Är du nöjd med det behöver du inte göra något mer. Om du däremot önskar någon annan skola behöver du göra ett skolval. 

Sista dag att göra ett skolval är den 24 januari. Har du inte gjort ett skolval för ditt barn finns alltid en garanterad plats i din placeringsskola. Har du efter den 24 januari önskan att göra ett skolval, ska detta ske via blankett för ändring av skolplacering efter skolvalsperiodens slut den 10 april. 

 

Läs mer i vår guide för skolval som beskriver hur du gör ett skolval, och vad som händer sen.

 

Du som har ett barn som börjar i förskoleklass eller årskurs 7 efter läsårsstart hänvisar vi till Byta skola.

 

Tips! Logga in på e-tjänsten för vårdnadshavare och uppdatera dina kontaktuppgifter.

Fördelning av platser

Om du önskar en annan skola än den ni den placeringsskola ni har fått, fördelas de tillgängliga platserna efter i första hand syskonförtur och därefter anmälningsdatum. Syskonförtur, det vill säga syskon som är folkbokförda på samma adress, innebär dock inte att syskon är garanterade plats.

 

Vårdnadshavare på olika adresser

Det är viktigt att båda vårdnadshavarna tackar ja till ett erbjudande. Du som inte bor på samma adress som ditt barn kan besvara erbjudandet till kontaktcenter@norrtalje.se.

Det är endast en vårdnadshavare som kan tacka ja via e-tjänsten för vårdnadshavare. Den andra vårdnadshavaren måste besvara erbjudandet via kontaktcenter@norrtalje.se.

Skolskjuts

Gällande regler för skolskjuts gäller alltid vilket betyder att ditt önskemål kan påverka rätten till skolskjuts.

Elever i åk 6 flyttas automatiskt upp till åk 7 om eleven går i en F-9 skola. För vissa elever betyder det att de flyttas upp till åk 7 i en skola som inte är elevens placeringsskola. Det innebär i sin tur att eleven kan mista sin rätt till skolskjuts.

Inloggning

Om du inte har några inloggningsuppgifter till e-tjänsten för vårdnadshavare ansöker du här.

Har du glömt ditt lösenord till Norrtälje kommuns e-tjänst för barnomsorg och skola kan du klicka här.

 

 

×

Tyck till om den här sidan

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge dig återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.